TIPY NA FOCENÍ V ČESKÉM STŘEDOHOŘÍ -
VERNEŘICKÁ OBLAST

Mohutná suťová pole, čedičové skalní útvary, romantické vodopády a nebo kamenné varhany, kde se natáčela pohádka Pyšná princezna. To vše nabízí velice zajímavá Verneřická část Českého středohoří. Fotit zde můžete zcela odlišný ráz krajiny než nabízí Milešovské středhoří. Celá oblast Verneřického středohoří je více zalesněná a jednotlivé hřebeny často střídají hluboká údolí.

Zimní zasněžené kamenné varhany Panská skála u Kamenického Šenova v Českém středohoří

V předchozím článku TIPY NA FOCENÍ V ČESKÉM STŘEDOHOŘÍ – MILEŠOVSKÁ OBLAST jsem se věnoval Milešovské části středhoří. Dnes vám dám několik zajímavých fotografických tipů na focení krajiny v oblasti Verneřického středohoří.

VŮBEC SE NEDIVÍM, ŽE FOTKY ČESKÉHO STŘEDOHOŘÍ SI ZÍSKÁVAJÍ ČÍM DÁL VÍCE FOTOGRAFŮ…

Plešivec

Mohutně zalesněný vrchol se nachází  severně nad vesničkou Kamýk se stejnojmennou zříceninou hradu nedaleko Litoměřic.  Jedná se o široký čedičový kužel, který patří do Verneřického středohoří.  Plešivec je sice z větší části zalesněn, ale i tak je z něho krásný výhled přes rozsáhlá suťová pole tzv. „kamenná moře“  směrem k západu, kde je možné vidět Milešovku, Kletečnou, Lovoš, nebo třeba zříceninu hradu Kamýk, Košťálov a Hazmburk.

Podzimní večer v Českém středohoří nedaleko Liroměřic s výhledem na Kamýk jako zajímavá dekorace moderního bytu

Plešivec, České středhoří 2015
(Canon EOS 5D Mark II, Canon 16-35/4L IS USM)

Přírodní památka Plešivec u Litoměřic, nebo také Ledový vrch, při jarním západu slunce s výhledem přes suťové pole na Kamýk, kaňon Labe, Kletečnou, Milešovku a další vrcholy Českého středhoří

Plešivec, České středhoří 2020
(Canon EOS 5DS R, Canon 16-35/4L IS USM)

Holý vrch

Poměrně plochý čedičový vrchol  jehož západní a částečně i severní okraj je zakončen až 10 m vysokými čedičovými bloky, které hlavně při výstupu připomínají  mohutné hradby s cimbuřím. Nejvyšším místem přírodní rezervace je Lysá hora, odkud se otevírá krásný výhled na velkou část Českého středohoří. Čedičové skalní bloky Holého vrchu na západní hraně mají nádherný tvar a tak o zajímavé popředí snímku není nouze.

Podzimní České středohoří při západu slunce z Holého vrchu

Holý vrch, České středhoří 2019
(Canon EOS 5DS R, Canon 16-35/4L IS USM)

Pohled na Verneřické středhoří z Holého vrchu při jarní podvečerní bouřce.

Holý vrch, České středhoří 2020
(Canon EOS 5DS R, Canon 16-35/4L IS USM)

Pokud nemáte chuť nebo čas jednotlivá místa hledat a přesto si je chcete vyfotit, tak můžete využít individuální fotokurz šitý přesně na míru a nebo některý skupinový fotografický kurz či workshop zaměřený na České středohoří. Výhodou těchto foto akcí je, že budete na správném místě ve správnou dobu!  Stačí si už jen vybrat…

Kurzy a workshopy na kterých se skutečně něco naučíte

a navíc si to vše ještě parádně užijete...

Bobří soutěska

Vodopád nalezneme nedaleko obce Verneřice a jedná se o další přírodní památku Českého středohoří.  V romantickém údolí se Bobřímu potoku do cesty postavil odolný čedič, který vytvořil zajímavou kaskádu. O kousek dál se po pravé straně nachází další vodopád. Ten je sice vyšší, ale já mám přesto raději nižší kaskádu na Bobřím potoku. Vodopád jsem zkoušel fotit mnohokrát, ale nejlépe podle mého vypadá, když teče méně vody a na čedičové hraně se vytvářejí drobné potůčky.

Zajímavý vodopád na Bobří soutěsce v Českém středohoří

Bobří soutěska, České středhoří 2014
(Canon EOS 5D Mark II, Canon 16-35/4L IS USM)

Čedičová kaskáda na Bobřím potoce v Bobří soutěsce nedaleko verneřic v Českém středohoří.

Bobří soutěska, České středhoří 2020
(Canon EOS 5DS R, Laowa 12/2,8 Zero-D
)

DALŠÍ FOTKY ČESKÉHO STŘEDOHOŘÍ

Varhany Panská skála

Dalším velice zajímavým místem jsou čedičové varhany, které nalezneme u Kamenického Šenova. Kamenné varhany se dokážou krásně zrcadlit v romantickém jezírku (zatopeném bývalém lomu), v létě je okolí plné květin a pěkný pohled na  varhany s jedinečnými pěti nebo šestiúhelníkovými až 12 metrů dlouhými sloupci bývá i v zimě. Panská skála, Varhany nebo také Čertovy varhany je chráněný geologický útvar, který již před mnoha lety zaujal i filmaře známé pohádky Pyšná princezna. Nejraději zde fotím při západu slunce.

Letní pohled na kamenné varhany Panské skály nasvícené zapadajícím sluncem

Panská skála, České středhoří 2016
(Canon EOS 5D Mark II, Canon 16-35/4L IS USM)

Do červena zabarvené čedičové kamenné varhany Panská skála u Kamenického Šenova, při letním západu slunce ve východní části Českého středohoří

Panská skála, České středhoří 2017
(Canon EOS 5D Mark II, Canon 16-35/4L IS USM)

Pokud jste doposud nečetli předchozí článek o focení v oblasti Milešovského středohoří, nebo se k němu chcete ještě jednou vrátit, tak je pro vás zde.

Daniel Řeřicha | 24.06.2020

Originální fotoobrazy

z barevných a černobílých fotek, jako ideální
doplněk pro každý Váš interiér

VÁŠ NÁZOR NA ČLÁNEK...

* povinné položky formuláře

01.07.2020 | Roman

Dane, parádní fotografie. České středohoří je nádherné.

Daniel Řeřicha

Děkuju Romane. Jsem rád, že se fotky líbí a naprosto s tebou souhlasím, že České středhoří je nádherné.

30.06.2020 | Miroslav Havelka

Super Dane, skvělý článek. Díky

Daniel Řeřicha

Děkuju Mirku, to mě těší. České středohoří je krásná oblast, na kterou od malička každý den koukám ze svého domova a tak není divu, že zde moc rád fotím.

Sdílet stránku